TRADUCTOR

Spain Italian French English

Història

BREU HISTÒRIA
DELS ARMATS DE SANT VICENÇ DELS HORTS
            Els armats de Sant Vicenç formen part de la història de l'Auto Sacramental i de la Processó de Divendres Sant. La seva trajectòria esta marcada per els esdeveniments històrics de la nostra vila, a l'any 1945 a la sortida dels actes litúrgics de la parròquia un antic Centurió d'una forma espontània va declamar el seu discurs, a continuació, ho van fer Jesús i els Apòstols, un any després va sortir una petita Processó d'armats que va sortir com va poder, amb roba llogada. A l'any 1951 vàrem poder lluïr roba pròpia, preparada i cosida desinteressadament pel sastre i algunes modistes, el casc era de cartó premsat i pintat i les cuirasses de fusta, vuit anys després s´estrenaren els cascos metàl·lics i cromats, des de aleshores s'han anat fent millores al vestuari, al 1973 s'estrenaren els "petos d'escai" fets pel baster, més endavant es varen fer capes i vestits, al 1991 s'estrenen les sandàlies noves, al 1993 es reorganitza la tropa amb la inclusió del estandard, obra de l'escultor Joan Mainé i Torras.

            Al 1995 els armats varen sortir de Sant Vicenç per primera vegada en molts segles, va ser a Cervera dins del marc del 2n. Congrés de Cultura Popular. Un any després varen acompanyar als armats de Martorelles a la seva Processó de la Mare de Deu de Montserrat. L’any 1999 vàrem participar a la trobada de manaies i armats de Catalunya què és va fer a Banyoles dintre dels actes del 50ª aniversari dels seus manaies.


            Al 2004 vam participar a la trobada de les comàrques tarragonines al Pla de Santa Maria on varem estrenar la marxa dels Armats de Sant Vicenç. A l´any 2005 van incorporar als armats un grup de noies que toquen un instrument tradicional com és la gralla que fa la música de les marxes.

            Al 2008 estrenem roba que intenta ser una replica de la roba que es portava al 1914.
Els armats van manats pel Centurió que a l´Auto Sacramental pronuncia una arenga als seus soldats i també pel Capità manaia que amb les seves pendolades dirigeix als armats a toc de corneta i timbal. Enguany comencem a refer els "petos" , els vestits i els cascs, els nostres armats es un grup dinàmic i en continua evolució que conserva el millor possible les seves tradicions.
L´arenga del Centurió a l´Auto Sacramental és un esdeveniment esperat any darrera any, les pendolades del Capità manaia dreta esquerra a la Processó, el volejar de les capes vermelles, el so del timbal i el picar de llances, fan d’aquest grup un dels més vistosos a la nostra Setmana Santa.