TRADUCTOR

Spain Italian French English

La processó de Setmana Santa

No se sap amb exactitud l'any que va començar la processó de Sant Vicenç, però se suposa que va ser pels volts del 1587 i que va sorgir arrel de l'acte de l'Auto Sacramental. Però els nostres avantpassats no en van tenir prou amb aquest i un bon dia van decidir d'allargar el drama de la passió de Crist, organitzant la processó. A poc a poc van anar comprant els misteris.

Existeix un document de l'any 1717 que parla ja d'un d'ells; hi van anar introduint coses amb els estaferms, els armats, el centurió, les cucurelles que amb els seus trofeus anaven davant del Sant Crist i l'apostolat format pels cantors de la Coral de l'Esglèsia, etc. La processó de Sant Vicenç es va fer famosa i va crèixer tant que pels anys 1770 fins el 1799 es van reconstruir els altars de l'esglèsia per tal de col·locar els misteris segons consta amb documents del senyor Enric Aymerich. Per altra banda hem de dir que pels volts de l'any 1793 es van introduir a la processó de Sant Vicenç els apòstols.

La tradicional processó de Sant Vicenç ha arribat fins avui, però ha sofert algunes interrupcions, però posteriorment es devia recomençar. Se sap que es va celebrar fins uns quants anys avans de la guerra civil, però va ser suprimida per Mossèn Duran degut al caire irreberent que havia agafat.

Poc després de la guerra civil ja es parlava de reorganitzar la tradicional processó. Arribant l'any 1945 a la sortida de l'esglèsia, després de l'acte religiós del dijous sant, la gent feia grups i van sortir a parlar de la processó que els grans recordaven. Tot seguit, i d'una manera espontània, un antic centurió va declamar el seu discurs. A continuació ho van fer Jesús i els apòstols; tots hi van posar tant d'entusiasme, que Mossèn Joan Tous, que ho presenciava, es va emocionar i els va concedir permís per organitzar altra vegada la processó i l'auto sacramental. L'any següent, el 1946 s'assejaven els cants dels apòstols, a casa del senyor Josep Mèlich i el dijous sant va sortir una petita processó d'armats, que va fer un petit trajecte al voltant de l'esglèsia, que sense propaganda va atreure molta gent.


L'any 1947, el cos de Portants del Sant Crist va reorganitzar d'una manera completa la processó del dijous sant, cal dir, però, que les imatges del misteri devien ser destruides durant la guerra civil i es van haver d'anar comprant de mica en mica. L'any 1947 s'en compraren dues: "Jesús de Natzaret" i "La verge dels dolors". El "Sant Sepulcre", l'any 1948, "Jesús a l'hort", l'any 1949, "L'açotament" l'any 1950 i "La Soletat" l'any 1955.

Fins arrivar a l'any 1958 que amb la compra del pas del "Ecce-Homo" van quedar reestablerts tots els passos que hi havien abans de la guerra.També, de mica en mica, se n'han anat introduint millores com són els vestits dels armats, dels estaferms i de les cucurulles. D'aquests últims s'en van fer de colors a partir de 1949. També aquests anys van reincorporar a la processó les banderes representatives de les entitats recreatives locals. La processó de Sant Vicenç, coneguda amb el nom de "processó del dijous sant" va ser traslladada al divendres Sant l'any 1956.

Com a data anecdòta, us volem dir que l'any 1947, primer any després de la guerra Civil que es va celebrar, l'entusiasme fou tan gran, que van ser 107 les cases que es van pintar pel pas de la processó. Els anys següents la participació fou masiva fins al punt que no hi havien prous vestes ni càrrec per a tothom; sembla ser, que això fou així fins a principis dels anys seixanta, que hi havia dificultats per a trobar joves que volguessin fer d'armats o portar els misteris. Des de llavors, moltes vegades la processó ha pogut sortir degut a la participació d'immigrants. Malgrat les dificultats els Portants del Sant Crist continuen organitzant la tradicional i antiga Processó de Setmana Santa.